مواظب پوستت باش؛ عوامل مخرب پوست

پوست

11 مرداد 1402

5 دقیقه مطالعه

مواظب پوستت باش؛ عوامل مخرب پوست

امروزه به دلیل تغییر سبک زندگی، مشغله کاری، در ارتباط بودن با بسیاری از مواد شیمیایی و بسیاری موارد دیگر، انسان مدام در معرض انواع عوامل مضر قرار دارد. به صورتی که این عوامل آسیب‌زا مستقیم یا غیرمستقیم باعث بروز بسیاری از بیماری‌های خطرناک می‌شوند. پوست انسان هم فارغ از این ماجرا نیست و می‌توان گفت اولین عضوی که در معرض آلودگی‌های محیطی قرار دارد پوست است. در این بخش می‌خواهیم مهم‌ترین عوامل مخرب پوست را باهم بررسی کنیم.

نور خورشید: مهم‌ترین عامل مخرب پوست

ما به‌طور دائم در معرض تابش نور خورشید هستیم. حتی بسیاری از افراد برحسب نوع فعالیت خود اغلب ساعات روز را زیر تابش مستقیم آفتاب قرار دارند. گرچه نور خورشید فواید مهمی مانند افزایش سطح ویتامین D در بدن، بهبود خواب شبانه و غیره دارد اما عامل ایجاد 90 درصد سرطان‌های پوستی و همچنین پیری پوست تابش خورشید است. مضرات نور خورشید نیز به دلیل تخریب لایه اوزون و درنتیجه افزایش ورود اشعه ماورای بنفش است که دلایل خاص خود را دارد.

محصولات آرایشی بی‌کیفیت: قاتل پوست

یقیناً از این خبر شگفت‌زده خواهید شد که بدانید ایران رتبه اول مصرف لوازم‌آرایشی را در جهان دارد. مصرف بسیار و روزافزون لوازم‌آرایشی در کشورمان موجب شده است که قاچاق این کالا گسترش یابد و انواع محصولات آرایشی باکیفیت‌های متفاوت در بازار ارائه شود. اگرچه قیمت کالا باکیفیت آن رابطه مستقیم دارد اما درباره لوازم‌آرایشی و بهداشتی نمی‌توان با اطمینان خاطر در مورد کیفیت آن نظر داد. مواد تقلبی به دلایل مختلفی در تولید وسایل آرایشی استفاده می‌شوند که به مواردی از آن اشاره می‌کنیم.

پارابن (Paraben)

این ماده که از آن به‌طور گسترده در تولید مواد آرایشی استفاده می‌شود، نوعی نگهدارنده است که خاصیت آنتی باکتریالی دارد و درنتیجه عمر محصول را افزایش می‌دهد. این ماده به علل مختلفی مانند ارزان بودن قیمت، تناسب با PH پوست و... استفاده می‌شود. استفاده از پارابن در مقدار بسیار کم که در محصولات آرایشی باکیفیت به کار می‌رود، تهدیدی برای سلامت پوست ندارد ولی تماس طولانی‌مدت و استفاده مداوم از آن موجب خطرات گوناگونی مانند برهم خوردن تعادل هورمون‌های جنسی، تخریب لایه‌های زیرین پوست، حساسیت و التهاب پوستی و بیماری‌های دیگر شود.

رنگ‌های مصنوعی

رنگ‌ها به‌صورت فراوان در وسایل آرایشی و زیبایی استفاده می‌شوند. رنگ‌های مصنوعی از قطران نفت یا زغال‌سنگ به دست می‌آیند و بیشتر در رنگ مو و سایه چشم مورداستفاده قرار می‌گیرند. از مضرات استفاده بیش‌ازحد آن‌ها می‌توان به تحریک پوست و سرطان اشاره کرد.

دی اتانول آمین

این ماده پرمصرف در محصولات آرایشی و بهداشتی مانند مرطوب‌کننده ها و کرم‌های ضد آفتاب به کار می‌رود. ازجمله خطرات این ماده ایجاد التهاب در پوست و چشم و سرطان‌زایی است.

آلودگی هوا

با افزایش روزافزون عوامل آلودگی هوا در شهرها مانند کارخانه‌ها و وسایل نقلیه و گسترش زندگی شهرنشینی، تولید مواد مضر برای سلامتی بدن نیز افزایش‌یافته است. همان مقدار که ریه انسان براثر تماس با آلودگی هوا آسیب می‌بیند، پوست نیز درخطر است. طبق تحقیقات محققان آلمانی ساکنان شهرهای آلوده زودتر دچار پیری پوست می‌شوند. این آسیب شاید سطحی‌ترین خطر آلودگی هوا است. آلاینده‌های هوا بانفوذ به لایه‌های عمیق پوست باعث انسداد منافذ آن می‌شوند و در حالت شدید موجب پسوریازیس و سرطان پوست شوند.

استرس

مهم ترین عوامل مخرب پوست

پوست انسان نشان‌دهنده اوضاع روحی او است. یکی از عوامل روحی که بر پوست تأثیر منفی می‌گذارد استرس است. استرس زیاد باعث پژمرده شدن یا حتی ایجاد کهیر می‌شود و در درازمدت سبب پیری پوست می‌گردد. به‌عنوان راه‌حل می‌توانید با استفاده از روغن‌های طبیعی برحسب نوع پوستتان صورت خود را ماساژ دهید. این کار باعث کاهش هورمون استرس (کورتیزول) و افزایش هورمون سروتونین (هورمون شادی) می‌شود.

تغذیه ناسالم

همه می‌دانیم فست فودها در کنار طعم لذیذی که دارند بسیار برای سلامتی مضر هستند. این نوع غذاها که اغلب بر پایه سوسیس و کالباس هستند به‌سلامت بسیاری از نقاط بدن آسیب می‌رسانند. یکی از این نقاط قربانی پوست است. روغن‌های سرخ‌کردنی که در تهیه فست فودها استفاده می‌شوند باعث تجمع چربی‌های غیراشباع در پوست و درنتیجه ایجاد لک و جوش می‌گردند. به‌طورکلی فست فودها سبب ایجاد منافذ باز در پوست، التهاب، چرب شدن پوست می‌شوند. ازجمله دیگر مواد غذایی که مصرف بیش‌ازحد آن‌ها موجب مشکلات پوستی می‌شود نمک، شیرین‌کننده‌های مصنوعی، کافئین را می‌توان نام برد.

سیگار

متأسفانه شیوع مصرف سیگار در جوامع امروزی چشمگیر است و پیش‌بینی می‌شود تا سال 2025 تعداد افراد سیگاری به 1.6 میلیارد نفر در جهان برسد. جدا از آسیب جدی سیگار بر ریه، بر روی پوست هم اثرات جبران‌ناپذیری مانند سرطان پوست را می‌گذارد. سیگار در عمل مانند اشعه ماورا بنفش عمل می‌کند و بانفوذ بر لایه‌های پوست با گرفتگی آن‌ها می‌شود و جلوی شادابی و تنفس پوست را می‌گیرید.

کم‌خوابی

تاثیر کم خوابی بر پوست

یکی دیگر از مواردی که سلامت پوست تأثیر دارد میزان خواب است. بدن انسان در خواب شروع به بهبود خود می‌کند و اگر مقدار خواب کافی نباشد این امر به‌طور کامل انجام نمی‌شود و باعث دیرتر ترمیم شدن زخم‌ها و ایجاد التهابات پوستی شود. به معنای دقیق‌تر کمبود خواب افزایش کورتیزول و کاهش هورمون ملاتونین را در پی دارد که موجب پیری پوست می‌شود.

موکات؛ همراه شما برای داشتن پوستی سالم

با روند زندگی امروزی و صنعتی شدن بسیاری از مواد مصرفی، پوست درخطر بیشتری قرار می‌گیرد و همین امر پیری زودرس و بیماری‌های گوناگونی را به دنبال خود دارد. تنها راه‌حل برای مبارزه با دشمنان سلامتی پوست این است که مداوم و با روش‌های مختلف از آن مراقبت کنیم و خود را در معرض آلودگی‌های مخرب قرار ندهیم. به همین خاطر شما می‌توانید با استفاده از سامانه آنلاین نوبت‌دهی آرایشگاه‌ها و سالن‌های زیبایی موکات از خدمات بهداشتی و زیبایی برای سلامت پوست و جوانی بهره‌مند شوید و شادابی و جوانی را به پوست خود هدیه دهید.

مطالب مشابه