داشتن پوستی روشن و زیبا و بهدوراز هرگونه عارضه خواسته بیشتر افراد و بهخصوص بانوان است. لکهای پوستی نقاطیاند که در پوست تغییر رنگ دادهاند و یکی از عارضههای پوستی هستند. به وجود آمدن لک در صورت گرچه در اکثر موارد بیخطر بوده ولی تأثیر به سزایی در زیبایی ظاهری میگذارد و حتی سبب پایین آمدن اعتمادبهنفس شود. در ادامه ابتدا سعی میکنیم به انواع لکها بپردازیم و راههای پیشگیری و درمان آن را بیان کنیم.
کک ومک
نقاط قهوهای تیره یا روشنی هستند که بیشتر در افرادی که پوستی روشن دارند ایجاد و بهصورت مسطح معمولاً در صورت، جلوی بازو، سینه و پشت دست ظاهر میشوند. علت ایجاد ککومک اکثراً ژنتیکی و مواجهه با نور خورشید است. ککومک شباهت بسیاری با لک آفتاب دارد اما تفاوت آنها این است که ککومک شکلی نامنظم با گوشههای نامشخص دارد ولی لک آفتاب لبههایی مشخص دارد. این نوع لکها بیخطر هستند اما اگر تغییراتی مثل خونریزی، رشد، خارش و هرگونه تغییر ظاهری در آنها احساس کردید حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید. برای پیشگیری از ایجاد ککومک سعی کنید خیلی در معرض خورشید قرار نگیرید یا حتماً از کرم ضد آفتاب مناسب استفاده کنید. مزوتراپی، لیزر درمانی، نوردرمانی از روشهای درمان پزشکی ککومک هستند و کرمهایی هم برای از بین بردن آن وجود دارند. اما چند روش ساده را باهم بررسی کنیم که کمهزینه هستند و هم میتوانید در خانه انجام دهید:
- یک قاشق غذاخوری عسل و سرکه سیب را با یکدیگر ترکیب کرده و روی ککومکها بمالید.
- مقداری عسل را با آب پیاز مخلوطکنید و سپس روی لکها قرار دهید.
- ترکیب مقداری زردچوبه، عسل و آبلیمو نیز برای از بین بردن ککومکها مؤثر است. میتوانید از آبلیمو نیز بهتنهایی استفاده کنید.
ویتیلیگو (پیسی)
پیسی یا ویلتیگو که برص هم نامیده میشود، یک نوع بیماری است که بعضی نقاط پوست رنگ طبیعی خود را ازدستداده و سفیدرنگ میشوند. این بیماری معمولاً در بازه سنی 10 تا 30 سالگی بروز پیدا میکند و معمولاً در نقاطی مانند دست و بازوها، پاها و صورت ظاهر میشوند که در معرض نور خورشید قرار میگیرند اما درجاهای دیگری مثل زیر بغل، ران، نواحی تناسلی، سر و غیره نیز امکان ایجاد دارند و مویی که در نواحی ابتلا رشد میکند هم در اکثر مواقع هم سفید است. پیسی دارای ریشه ژنتیکی است و براثر آفتابسوختگی زیاد، اضطراب یا عوامل دیگر ظاهر میشود و به دو نوع سگمنتال و غیر سگمنتال میباشد که نوع دوم آن شیوع بیشتری دارد و نقاط لک در اغلب اوقات بهطور متقارن در بدن ایجاد میشوند. ازآنجاییکه این بیماری ژنتیکی است بهطور قطعی راه پیشگیری از ابتلا به آن وجود ندارد اما اگر دچار این بیماری هستید سعی کنید برای جلوگیری از تشدید آن استرس را در خود کاهش دهید و عادت تغذیه خود را اصلاح کنید و از مواد غذایی دارای ویتامین A استفاده کنید. درمانهای خانگی نیز بهطور ضمنی این بیماری را از بین نمیبرد و مراجعه به پزشک بهترین راهکار است.
لک بارداری یا ملاسما
این نوع لکها بهصورت قهوهای یا خاکستریرنگ در نواحی صورت و ساعد دیده میشود. گرچه دلایلی مانند قرار گرفتن زیاد زیر نور خورشید، وراثت، قرص ضدبارداری و غیره سبب ایجاد ملاسما میشوند اما علت عمده آن تغییرات هورمونی در زنان باردار است. این نوسانات هورمونی در مواقعی به مقداری زیاد میشود که باعث ایجاد جوش و تیرگی پوست و ریزش مو میشود اما معمولاً بعد از چند ماه یا یک سال از بین میروند. آفتاب سبب تشدید ملاسما میشود و سرما آنها را کمرنگتر میکند، بنابراین به ژنان باردار دارای این لکها توصیه میشود از کرم ضد آفتاب استفاده کنند و همچنین از آرایش سنگین، صابونهای قوی استفاده نکنید. در ضمن مصرف غذاهایی که دارای ویتامین B9 مثل مرکبات و برنج هستند در پیشگیری و کاهش ملاسما مؤثر خواهند بود. اگر بعد از یک مدت این لکها از بین نرفتند دچار اضطراب نشوید و پیش متخصص بروید تا با تجویز دارو، روش کربوکسی تراپی یا سایر راهها ملاسما را برطرف کند.
لکهای مادرزادی
برخی نوزادان در بدو تولد یا اندکی پس از با خود لکهایی را در نقاط مختلف بدن به همراه دارند که ریشه تشکیل آنها نامشخص است. این نوع لکها در اغلب موارد وراثتی نیستند و بیضررند و شاید با رشد کودک از بین بروند ولی گاهی خطرناک هستند و باید تحت درمان قرار بگیرند. ازاینرو اگر علائمی از لک و خال در نوزاد مشاهده کردید بهتر است با پزشک مشورت کنید. لکهای مادرزادی انواع مختلفی دارند که برخی از رایجترین آنها عبارتاند از:
لکههای سالمون
این لکهها که به بوسه فرشته یا نیش لکلک نیز معروفاند و بهصورت قرمزرنگ در پیشانی، اطراف چشم، بینی، لب یا پشت گردن قرار دارند. علت تشکیل این نوع لکها شکل غیرطبیعی رگهای خونی در این نقاط است که مثلاً ممکن است رگهای عروقی بهصورت خوشهای تجمع پیدا کنند.
لکهای شیر قهوهای
لکهایی به شکل تقریباً بیضوی و بارنگ قهوهای روشن که معمولاً با افزایش سن محو میشوند اما اگر بزرگ یا بیش از یک عدد باشند ممکن است نوزاد مبتلابه بیماری نوروفیبروماتوز باشد. بنابراین در صورت مشاهده این نوع لکها در نوزاد به پزشک مراجعه کنید تا عدم یا وجود بیماری تشخیص داده شود.
لکههای شرابی
لکهای شرابی از بدو تولد وجود دارند و دائمی خواهند بود. در اغلب موارد در صورت و گردن و به رنگ قرمز یا صورتی پدیدار میشوند و بهمرور به بنفش یا قرمز پررنگ درمیآیند. در این نواحی پوست ممکن است دچار خشکی یا ضخامت شود و اگر نیاز بود ممکن است تحت درمان قرار بگیرد.
موکات به مراقبت از پوستتان کمک میکند
پوست برای زیبا و سلامت ماندن نیاز به مراقبت مداوم و رسیدگی دارد و این امر نهتنها در ظاهر شما تأثیرگذار خواهد بود بلکه روحیه و اعتمادبهنفس شمارا بالاتر خواهد برد. چه خوب است هر کاری را به متخصص آن سپرد تا نتیجه بهتر و باکیفیتتری را به دست آورد. در این زمان است که نقش موکات پررنگتر میشود و شما میتوانید از طریق این سامانه نوبتگیری آنلاین با حرفهایترین آرایشگران پوست و مو ارتباط برقرار کنید و از تخصص آنها بهرهمند شوید.