چگونه از پوست سر خود مراقبت کنیم؟

انواع پوست سر

19 مرداد 1402

6 دقیقه مطالعه

چگونه از پوست سر خود مراقبت کنیم؟

مراقبت و درمان هر عضوی از بدن نیازمند شناخت درست آن و عوامل تهدیدکننده آن است. پوست خارجی‌ترین اندام بدن است که تقریباً 16 درصد وزن کلی جسم انسان را تشکیل می‌دهد و نقش پررنگی را در جسم ما دارد. آیا شما پوست خود و نحوه توجه به آن را می‌شناسید؟ بامطالعه ادامه این مقاله شما شناختی را بر پوست خودخواهید داشت که مطمئناً به شما در مواظبت از آن کمک خواهد کرد.

انواع پوست سر

غدد چربی موجود در پوست سر با تولید چربی یا سبوم باعث درخشندگی و قدرت مو می‌شوند و همچنین در رطوبت رسانی به پوست سر نقش به سزایی دارند. این غدد در پوست نرمال، ترشحی در حد معمول دارند اما علت‌های گوناگونی مانند رژیم غذایی نادرست، ابتلا به بیماری‌های خاص، ژنتیک، مصرف برخی داروها، اضطراب عملکرد غدد چربی را دچار اختلال کرده و درنتیجه سبب می‌شود وضعیت پوست سر از حالت طبیعی خارج شود. به‌طورکلی پوست سر به نرمال، چرب، خشک و مختلط تقسیم می‌شود.

پوست نرمال

در این نوع پوست، غدد چربی ترشحی طبیعی دارند. پوست سر نه دارای چربی بیش‌ازحد و نه خشکی است و موهای سر نیز درخشنده و براق هستند.

پوست خشک

اگر پوست سر رطوبت کافی نداشته باشد دچار خشکی می‌شود. درنتیجه موها با از دست دادن رطوبت خود مبتلابه شکستگی و موخوره می‌گردند. در این حالت با پوسته‌پوسته شدن، خارش و قرمزی پوست همراه است. عدم نوشیدن آب کافی، واکنش به تغییرات آب و هوایی، استفاده از محصولات بی‌کیفیت، عفونت قارچی و کمبود مواد مغذی از دلایل داشتن پوست خشک هستند.

برای برطرف شدن خشکی پوست چه کنیم؟

  1. استفاده از روغن‌های گیاهان و میوه‌هایی مانند نارگیل، جوجوبا، چای
  2. استفاده از سرکه سیب، ترکیب ماست و تخم‌مرغ، موز پوره شده
  3. از غذاهایی منبع ویتامین E هستند استفاده کنید

پوست چرب

انواع پوست سرفعالیت بیش‌ازحد غدد چربی موجب بالا رفتن چربی یا سبوم پوست می‌شود. این عمل بر موها نیز اثر منفی گذاشته و بنابراین منجر به ریزش موها می‌شود. چرب شدن پوست سر علت‌های گوناگونی مانند تغییرات هورمونی، مصرف زیاد قند و چربی اشباع، استرس و ژنتیک دارد.

راهکارهایی برای درمان شدن پوست چرب:

  1. استفاده از آلوئه ورا
  2. با آب گرم دوش نگیرید
  3. تغذیه مناسب داشته باشید. از مصرف غذاهای سرخ‌کردنی و پرنمک پرهیز کنید.
  4. موهای خود را بیش‌ازحد نشویید.
  5. از برس کردن زیاد مو اجتناب کنید.

پوست ترکیبی

در این حالت قسمت‌هایی از پوست سر خشک و قسمت‌های دیگر چرب است.

 

شوره چه تفاوتی با پوسته سر دارد؟

پوسته سر

بسیاری از افراد شوره و پوسته سر را با یکدیگر اشتباه می‌گیرند و برای درمان آن نیز ممکن است تصمیمات نادرستی را در پی بگیرند. بااینکه علائم این دو مانند ریزش پوست سر و خارش یکی است ولی منشا هرکدام علت متفاوتی دارد. پوسته سر به علت خشکی پوست ایجاد می‌شود که معمولاً کوچک‌تر و سفیدتر هستند. شوره به دلیل چربی بیش‌ازحد پوست سر به وجود می‌آید و دارای رنگ زرد یا خاکستری و روغنی است که اغلب در مزدان رخ می‌دهد.

بیماری‌های پوست سر

بیماری‌های پوست سر در کنار آسیب به پوست و زخم شدن آن، به موهای سر نیز می‌زنند و موجب ریزش آن‌ها می‌شوند. این بیماری‌ها با توجه به علت ایجاد خود می‌توانند خفیف یا شدید باشند و بیمار را دچار مشکلات کم‌وزیادی کنند. درمان به‌موقع و معقول یا راه‌های پیشگیری مناسب برای رهایی و عدم ابتلا به این بیماری‌ها می‌توانند بسیار کمک‌کننده باشند. در ادامه به دو بیماری مهم اشاره می‌کنیم.

گال یا جرب

این بیماری براثر نفوذ نوعی انگل به پوست پدید می‌آید و باعث ایجاد دانه‌های قرمز و خارش شدید می‌شود. گال به‌شدت واگیردار است و از طریق تماس پوستی یا لباس و تشک و غیره انتقال پیدا می‌کند. اغلب از طریق داروهایی که کنه گال را از بین می‌برند، به‌خوبی درمان می‌شود. تشخیص این بیماری به‌سادگی قابل‌شناسایی خواهد بود ولی اگر کنه به‌راحتی پیدا نشود پزشک با روش تراش قسمتی از پوست و بررسی آن زیر میکروسکوپ یا آزمایش جوهر گال می‌تواند آن را تشخیص دهد. این بیماری در بزرگسالان اغلب در قسمت‌هایی مانند میان انگشتان، زیر بغل،قسمت‌های داخلی مچ دست و آرنج، دور کمر و غیره دیده می‌شود و در نوزادان و کودکان در پوست سر و کف دست‌وپا ظاهر می‌شود. کسانی که سابقه این بیماری رادارند پس از قرار گرفتن در معرض آن علائم در عرض چند روز در بدنشان ظاهر خواهد شد ولی افرادی که سابقه بیماری گال را ندارند شاید تا شش هفته هیچ‌گونه نشانه‌ای از آن در بدنشان پدید نیاید. خاراندن پوست در هنگام ابتلا به این بیماری موجب خراش پوست و ایجاد عفونتی مانند زخم زرد شود. برای جلوگیری از انتشار کنه‌ها به دیگران لباس‌ها و ملحفه‌هایتان را با آب گرم بشویید، لوازمی را که نمی‌توانید شست‌وشو دهید را در پلاستیک دربسته به مدت چند روز بگذارید و در مکانی دور نگهداری کنید و در آخر خانه را مرتباً تمیز کنید.

 

بیماری مروارید مو

بیماری مروارید مو سبب می‌شود چندین نقطه پوست متورم شده و به حالت مروارید دربیایند. گرچه این بیماری در سایر نقاط بدن نیز ممکن است ایجاد شود اما با پدید آمدن در پوست سر موجب شکنندگی و آسیب‌پذیری و درنهایت ریزش مو می‌شود و در حالت شدید امکان طاسی سر را در پی دارد. از دلایل بروز بیماری مروارید آسیب پوست سر است. رفتار نادرست با مو مثل سشوار بیش‌ازحد، رنگ کردن و حالت دادن مو می‌تواند پوست سر شمارا متضرر کند. از دیگر موارد ابتلا به این بیماری اختلال تیروئید، استرس، سندرم تخمدان کیستیک، کم‌خونی، کمبود مواد مغذی است. برای تشخیص و درمان این بیماری بهتر است به یک متخصص مجرب مراجعه نمایید. در کنار آن نیز می‌توانید با مشورت از پزشک خود از روغن رزماری نیز استفاده کنید.

 

نکاتی درباره مراقبت از پوست سر

روش های مراقبت از انواع پوست

  1. از محصولاتی که دارای سولفات هستند دوری‌کنید، چراکه باعث خشکی پوست می‌شوند.
  2. برای انتخاب شامپو ضد شوره، به سراغ محصولاتی بروید که شامل روی باشند.
  3. آب بسیار گرم موجب افزایش تولید سبوم و درنتیجه چرب شدن موهایتان می‌شود.
  4. در هنگام حمام موهایتان را چنگ نزنید. ماساژ دادن باعث افزایش گردش خون و درپی آن جلوگیری از ریزش مو را به همراه دارد.
  5. روغن کبد ماهی به تغذیه پوست سر یاری می‌رساند.

 

موکات حامی پوست و موی شماست

همانطور که متوجه شدید پوست سر احتیاج به نگهداری اصولی دارد تا خود و به دنبال آن موی سر به بیماری دچار نشود. در کنار روش‌های مراقبت خانگی گفته‌شده، ما به شما استفاده از متخصصین حرفه‌ای را پیشنهاد می‌کنیم. موکات با معرفی صاحبان ماهر آرایشگاه‌ها و سالن‌های زیبایی به شما کمک می‌کند تا با بهره‌مندی از مهارت آن‌ها پوست و مویی بی‌نظیر و سالمی داشته باشید.

مطالب مشابه